Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα τζάκια στη Θεσσαλονίκη

 

Όπως επισήμανε στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, το περασμένο Σάββατο τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν τα 112 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (με όριο τα 50), ενώ παρατηρήθηκε και αυξημένη συγκέντρωση υδρογονανθράκων, που σημαίνει ότι καίγονταν χαμηλής ποιότητας ξυλεία, μπάζα που περιείχαν μπογιά κλπ.

Σε μετρήσεις που διενήργησε το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Πυλαία και στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε πάνω από 50% αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων, υπογράμμισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Νικόλαος Μουσιόπουλος.

Από το απόγευμα και μετά, τις ώρες δηλαδή που ο κόσμος είναι στα σπίτια του η αύξηση φτάνει το 75%.

Εξάλλου, μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Επταπύργιο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2012 και από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2013 έδειξαν αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων κατά 30%, σημείωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Κώστας Σιούτας. Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που θεωρούνται καρκινογόνοι αυξήθηκαν κατά 500%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 500.000 πρόωροι θάνατοι τον χρόνο οφείλονται στα ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια, επισήμανε ο πνευμονολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Λάζαρος Σιχλετίδης.

Τα αιωρούμενα σωματίδια συντελούν στην εμφάνιση μιας σειράς παθήσεων, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Χάρτης

Επικοινωνία

Χρυσούλα Ι. Τράμπαρη
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Ευρυδάμαντος 22 - Αθήνα
Αγ. Σώστης 11745

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 22:00
Κατόπιν ραντεβού

Τηλ.: 210 9343583
Κιν.: 693 2280637
Fax : 210 9343583
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χρήσιμα Links

farmakeia

nosokomeia


face