Καρκίνος του πνεύμονα

 Συμπτώματα

kapniΟ καρκίνος του πνεύμονα είναι πολύ ύπουλος. Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημάδια στα αρχικά στάδια. Καθώς η κατάσταση χειροτερεύει, μπορεί να εμφανιστεί βήχας ξηρός ή παραγωγικός, δύσπνοια, συριγμός, καταβολή δυνάμεων, απώλεια βάρους κλπ που θα οδηγήσουν τον ασθενή στο γιατρό.

 

 

 

Διάγνωση

diagnΤο ιστορικό, η φυσική εξέταση ο απεικονιστικός έλεγχος όπως ακτιονογραφία θώρακος και αξονική τομογραφία και ο λοιπός εργαστηριακός έλεγχος θα οδηγήσουν το γιατρό στη διάγνωση.

 

 

 


Τύποι καρκίνου του πνεύμονα

karkitΥπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα. Ο μικροκυτταρικός που είναι πολύ επιθετικός και ο μη-μικροκυτταρικός που είναι λιγότερο επιθετικός και έχει καλύτερη πρόγνωση.

  

Θεραπεία

stosΧημειοθεραπεία, Ακτινοβολία και Χειρουργική θεραπεία, όπου είναι εφικτό. Επίσης υποστηρικτική αγωγή για την ανακόυφιση από τις επιπλοκές της νόσου λαμβάνουν όλοι οι ασθενείς.

 

 

 

Πρόγνωση

karki1Βάση των τελευταίων στατιστικών στοιχείων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου οι πιθανότητες προσδόμικου ζωής κυμαίνεται από 4% έως 54%, ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης εξακολουθεί να αυξάνεται με το χρόνο.

 

 

 

Πρόληψη

karkinoΗ αποχή από το κάπνισμα και η λήψη μέτρων προστασίας σε ρυπαρό επαγγελματικό περιβάλλον. Ετήσιος έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ενήλικες άνω των 40 ετών που καπνίζουν ή έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια.

Χάρτης

Επικοινωνία

Χρυσούλα Ι. Τράμπαρη
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Ευρυδάμαντος 22 - Αθήνα
Αγ. Σώστης 11745

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 22:00
Κατόπιν ραντεβού

Τηλ.: 210 9343583
Κιν.: 693 2280637
Fax : 210 9343583
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χρήσιμα Links

farmakeia

nosokomeia


face