Τα ιατρικά επιτεύγματα του 2013

Θεραπεία νευροτροποποίησης για τον ισχυρό πονοκέφαλο

Για ασθενείς με δυνατές ημικρανίες ή αθροιστική κεφαλαλγία, μια μικροσκοπική συσκευή μπορεί να μπλοκάρει τον πόνο χωρίς φάρμακα. Ο νευροδιεγέρτης τοποθετείται σε μικρή χειρουργική τομή στο πάνω ούλο και στη συνέχεια οι ασθενείς ενεργοποιούν τη συσκευή με τηλεχειρισμό όταν αισθανθούν ότι επίκειται ο πονοκέφαλος. Σε ευρωπαϊκές έρευνες, το 68% των ασθενών με αθροιστική κεφαλαλγία ανταποκρίθηκε σε θεραπεία νευροτροποποίησης με ανακούφιση του πόνου, λιγότερους πονοκέφαλους ή και τα δύο. Η συσκευή μελετάται τώρα και για τις ημικρανίες.

Φασματομετρία μάζας για τον εντοπισμό βακτηρίων

Όταν ένας ασθενής πάσχει από επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη, η γρήγορη διάγνωση και η σωστή φαρμακευτική αγωγή μπορούν να σώσουν τη ζωή του. Στο παρελθόν η βακτηριακή καλλιέργεια απαιτούσε ημέρες. Η τεχνολογία φασματομετρίας μάζας κατέστησε δυνατό τον ακριβή εντοπισμό των βακτηρίων στο δείγμα ενός ασθενούς σε μερικά λεπτά με κόστος μισό δολάριο.
Καλύτερα φάρμακα για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη

Τα 2 προηγούμενα χρόνια εγκρίθηκαν 5 νέα φάρμακα για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη (sipuleucel-T, denosumab, abiraterone, cabazitaxel, enzalutamide). Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα και άλλα που αναπτύσσονται θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον καρκίνο του προστάτη σε χρόνια ελεγχόμενη νόσο.

Bέλτιστη σάρωση για το μελάνωμα

Νέα συσκευή χειρός, εγκεκριμένη από τον FDA, χρησιμοποιεί απεικονιστική τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον στρατό, για μη επεμβατική ανάλυση σπίλων και ύποπτων περιοχών του δέρματος. Φως από 10 διαφορετικά μήκη κυμάτων διεισδύει στο δέρμα και στη συνέχεια πρόγραμμα σε υπολογιστή συγκρίνει τα ευρήματα με 10.000 φωτογραφίες μελανώματος και άλλων ειδών καρκίνου του δέρματος. Σε κλινική δοκιμή σε 1.300 ασθενείς, η συσκευή εντόπισε σωστά ποσοστό 98% των μελανωμάτων.

Εγχείρηση femtosecond laser για τον καταρράκτη

Οι επεμβάσεις για τον καταρράκτη είναι οι πιο συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις στις ΗΠΑ και βελτιώνουν την όραση σε περισσότερους από το 95%. Νέα τεχνολογία χωρίς λεπίδα που ήδη χρησιμοποιείται για τις επεμβάσεις LASIK χρησιμοποιεί παλμούς φωτός για πιο ακριβή επέμβαση καταρράκτη. Η τεχνική laser είναι πιο ακριβής από την παραδοσιακή και προκαλεί λιγότερη φλεγμονή και παρέχει περισσότερη σταθερότητα όταν οι γιατροί τοποθετούν ενδοφθάλμιο φακό.

Εξωσωματική αιμάτωση πνεύμονα

Πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτή λόγω έλλειψης μοσχευμάτων. Συχνά λόγω επιπλοκών που καθιστούν τον πνεύμονα ακατάλληλο για μεταμόσχευση, αυτό το όργανο αφαιρείται μόνο από το 15% των νεκρών δοτών. Νέα τεχνολογία ‘πλύσης των πνευμόνων΄, η εξωσωματική αιμάτωση πνεύμονα, μπορεί να αναστρέψει τους τραυματισμούς στους πνεύμονες των δοτών αντιμετωπίζοντας τα με υγρά και αν χρειάζεται με φάρμακα κατά των λοιμώξεων. Ειδικοί υπολογίζουν ότι μέχρι το 40% των πνευμόνων που απορρίπτονται τώρα για μεταμόσχευση θα μπορούσαν να επιδιορθωθούν με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που ήδη έχει εγκριθεί στην Ευρώπη και τον Καναδά.

Αρθρωτά στεντς για ανευρύσματα

Τα ανευρύσματα αορτής συχνά είναι μοιραία όταν διαρραγούν. Η προτιμητέα αγωγή για τα μεγάλα είναι η ελάχιστα επεμβατική τεχνική εισαγωγής επικαλλυμένης ενδοπρόθεσης (στεντ) στην περιοχή, αλλά τα περισσότερα δεν είναι κατάλληλα για το 40% των ασθενών λόγω της ανατομίας τους. Νέο αρθρωτό στεντ, που βρίσκεται σε δοκιμές, επιτρέπει την αντιμετώπιση από τον χειρουργό, των πολύπλοκων ανευρυσμάτων σώζοντας ζωές ασθενών υψηλού κινδύνου.

Τρισδιάστατη μαστογραφία

Ονομάζεται και τομοσύνθεση. Η νέα διαγνωστική τεχνική έλαβε την έγκριση του FDA το 2011. Μπορεί να πραγματοποιείται σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μαστογραφία για πιο ακριβή εξέταση. Ο βραχίονας ακτίνων Χ του μηχανήματος λαμβάνει δεκάδες εικόνες σε διαφορετικές γωνίες που στη συνέχεια συνθέτονται σε τρισδιάστατη εικόνα. Προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας σε 25.000 γυναίκες ανέφεραν 47% αύξηση στον εντοπισμό καρκίνου με χρήση της τομοσύνθεσης.

πηγή:ιατροnet

Χάρτης

Επικοινωνία

Χρυσούλα Ι. Τράμπαρη
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Ευρυδάμαντος 22 - Αθήνα
Αγ. Σώστης 11745

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 22:00
Κατόπιν ραντεβού

Τηλ.: 210 9343583
Κιν.: 693 2280637
Fax : 210 9343583
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χρήσιμα Links

farmakeia

nosokomeia


face