Η άσκηση ενισχύει τη δράση αντικαρκινικού φαρμάκου σε ασθενείς

Η ερευνητική ομάδα πρώτα ενέχυσε κύτταρα μελανώματος σε 4 ομάδες ποντικών. Στη συνέχεια ενέχυσε σε 2 ομάδες doxorubicin και στις υπόλοιπες 2 ένα placebo.

Σε διάστημα 2 εβδομάδων, ποντικοί μιας ομάδας στην οποία χορηγήθηκε το φάρμακο και μιας ομάδα από αυτές που δεν ακολούθησαν αγωγή περπάτησαν 45 λεπτά, 5 ημέρες την εβδομάδα, σε διαδρόμους, ενώ οι υπόλοιπες 2 ομάδες όχι.

Ενώ στοιχεία έδειξαν ότι η άσκηση δεν βοήθησε στην προστασία έναντι της καρδιαγγειακή βλάβης έδειξαν ότι σε ποντικούς που είχαν λάβει το φάρμακο και ασκούνταν οι όγκοι συρρικνώθηκαν σημαντικά.

Ο ερευνητής Joseph Libonati, του Penn School of Nursing, δήλωσε ότι η άσκηση δεν είχε καμία επίδραση στην καρδιά. Αλλά τα στοιχεία που αφορούν τον όγκο ήταν εκπληκτικά.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να εξετάσει περαιτέρω πώς η άσκηση ενισχύει την επίδραση του φαρμάκου doxorubicin στους όγκους αλλά αισιοδοξεί ότι τα αποτελέσματα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στην ανεύρεση τρόπων να μειωθεί η καρδιαγγειακή βλάβη που προκαλείται από το φάρμακο.

Ξένος τύπος.

Ο Libonati δήλωσε ότι αν η άσκηση βοηθά με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε δυνητικά να χρησιμοποιήσουμε μικρότερη δόση του φαρμάκου και να έχουμε λιγότερες παρενέργειες.

Χάρτης

Επικοινωνία

Χρυσούλα Ι. Τράμπαρη
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Ευρυδάμαντος 22 - Αθήνα
Αγ. Σώστης 11745

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 22:00
Κατόπιν ραντεβού

Τηλ.: 210 9343583
Κιν.: 693 2280637
Fax : 210 9343583
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χρήσιμα Links

farmakeia

nosokomeia


face