Θεραπευτικός Σχεδιασμός


Το πρόγραμμα που ακολουθεί το ιατρείο ‘’ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ’’ είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες διακοπής καπνίσματος. Κατά την ένταξή του στο πρόγραμμα, ο ασθενής απολαμβάνει συστηματική και πολύπλευρη παρακολούθηση από την άρτια εκπαιδευμένη ομάδα των επιστημόνων, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες να απαλλαγεί οριστικά από την καπνιστική του συνήθεια.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις φάσεις της προετοιμασίας, της θεραπείας και της παρακολούθησης.

Η φάση προετοιμασίας, η οποία διαρκεί από μία έως δύο εβδομάδες ανάλογα με το περιστατικό, έχει ως σκοπό να προετοιμάσει πλήρως τον καπνιστή για να διακόψει το κάπνισμα. Αφού πραγματοποιηθεί πλήρης λειτουργικός έλεγχος αναπνοής, συμπληρώνονται ερωτηματολόγια σχετικά με την καπνιστική του συμπεριφορά και επιβεβαιώνονται οι λόγοι για τους οποίους πήρε την απόφαση να απαλλαγεί από το κάπνισμα. Γίνεται επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου που του ταιριάζει και ορίζεται η ημερομηνία της διακοπής. Του διανέμεται επίσης έντυπο υλικό με πληροφορίες για το κάπνισμα και με πρακτικές συμβουλές σχετικά με την διακοπή του.

Η φάση της διακοπής διαρκεί περίπου 2,5 μήνες. Στο διάστημα αυτό ενισχύεται η θέληση και η αυτοπεποίθηση του ασθενή ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύεται στην εφαρμογή τρόπων αντιμετώπισης της επιθυμίας για τσιγάρο. Αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα στέρησης και σε κάθε επίσκεψη πραγματοποιείται μέτρηση CO ώστε να διαπιστωθεί η αποχή του από την καπνιστική συνήθεια.

Η φάση της παρακολούθησης διαρκεί περίπου 9 μήνες. Ήδη θεωρείται πρώην καπνιστής και βλέπει την ποιότητα της ζωής του να βελτιώνεται σημαντικά.

Σκοπός του προγράμματος κατά τη φάση αυτή είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των υποτροπών. Αποτελεί ένα τμήμα της θεραπείας εξίσου σημαντικό με τα άλλα δύο καθώς έχει διαπιστωθεί πως σε αυτό το χρονικό διάστημα οι πρώην καπνιστές ξαναγυρίζουν στις παλιές, κακές τους συνήθειες. Μετά το πέρας ενός έτους από την ένταξή του στο πρόγραμμα ο ασθενής έχει πλέον απαλλαγεί οριστικά από το κάπνισμα, απολαμβάνοντας ό,τι του στερούσε για πολλά χρόνια.

Χάρτης

Επικοινωνία

Χρυσούλα Ι. Τράμπαρη
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

Ευρυδάμαντος 22 - Αθήνα
Αγ. Σώστης 11745

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 22:00
Κατόπιν ραντεβού

Τηλ.: 210 9343583
Κιν.: 693 2280637
Fax : 210 9343583
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χρήσιμα Links

farmakeia

nosokomeia


face